25 august 2011

O intrebare pisaloaga

E timpul sa spunem cu totii in cor si cu tarie : Bucuresti este un oras urat, murdar si plin de oameni de proasta calitate, iar singurul motiv pentru care oamenii vin sau stau deja in el este pentru bani si pentru oportunitati profesionale. Si atat.

Degeaba ne amagim prin tot felul de locuri si lucruri care stralucesc si care - se zice - compenseaza pentru mizerie. Sociologii, antropologii si specialistii in comunicare va pot explica in termeni academici ca ceea ce vedem in fecare zi pe strada in Bucuresti face parte dintr-o serie de fenomene urbane care se intampla in toate marile metropole ale lumii. Din cauza spatiilor mari si a aglomeratiei, oamenii tind sa duca existente din ce in ce mai individualizate, securizandu-si si infrumusetandu-si zonele de confort psihic : propriul corp, casele, masinile si extensiile publice ale acestora: mall-uri, cafenele, baruri, birouri - zone de cocooning in care viata este frumoasa in mod controlat. Restul - strazi, mijloace de transport in comun, gari etc. - sunt doar locuri de tranzit care sunt mai putin importante sau cel putin mai greu de gestionat.

Asta e o teorie. Daca ma intrebati pe mine, Bucuresti e pur si simplu un oras in care calitatea vietii e net inferioara altor orase "mai linistite" din Romania. Nu sunt nici acestea prea multe - le poti numara la degetele de la o mana, dar pana la urma e o chestiune de preferinte - dar macar se poate vedea de la distanta cand un oras este curat, ingrijit, cu servicii de calitate, cu locuitori civilizati in majoritatea lor.

E adevarat - in Bucuresti nivelul castigurilor salariale pare sa fie mai mare decat in restul oraselor din tara. Iar posibilitatile economice sunt semnificative. Dar daca stam bine si facem un calcul simplu - aceste venituri mai mari se prea poate sa se duca pana la sfarsitul lunii pe cheltuieli mai mari decat in aceleasi orase de comparatie.

Am fost una din acele persoane care au venit de buna voie (chiar de placere) in Bucuresti la facultate. Si am ramas tot de placere. Pentru ca erau vremuri in care imi placeau agitatia, posibilitatile cat mai multe, oportunitatile de a cunoaste oameni noi si de a fi la curent cu ce se intampla in jurul meu. Si toate acestea mi-au fost oferite de anii studentiei. Regulile jocului parca s-au schimbat intre timp si poate sunt in cautare de altceva.

Acum - de ce nu as opta in mod firesc si logic pentru un oras in care as trai mai linistit, intr-un mediu mai placut, mai sigur si mai putin stresant, si in care as avea posibilitati de dezvoltare asemanatoare cu Bucuresti-ul? Intrebarea asta ma loveste direct in fata din ce in ce mai mult in ultima vreme...