11 martie 2012

La Multi Ani, Femeie/Barbate!

Cautam acum ceva vreme o idee de cadou pentru ziua cuiva si am zis ca poate imi gasesc inspiratia pe internet. Sunt ceva rezultate in Google cu magazine online specializate pe 'cadouri', ma asteptam sa gasesc acolo ceva la care mintea mea de persoana tanara/femeie/consumator mediu nu se gandise deja. Prin puzderia de brelocuri, bijuterii, decoratiuni, brichete, scrumiere, gadgeturi si alte asemenea nimicuri, nu pot sa spun ca am gasit foarte multe idei interesante. Cred ca le pot numara pe degetele de la o mana. 


Pot sa spun cu mana pe inima ca nu inteleg magazinele online de cadouri. Nu ma intereseaza cat succes si cate vanzari reusesc sa atraga astfel de magazine. Chestia pe care nu o inteleg eu este cum isi selecteaza si cum isi prezinta aceste magazine produsele. 

De ce, de exemplu, pe toate aceste site-uri de gen, gasesti produse impartite in 'Cadouri pentru Ea' si 'Cadouri pentru El', categorii in care bineinteles gasesti toate stereotipiile din lume (pentru ca altfel nu s-ar mai numi asa) ? De la clasicele lumanarele, inimioare, casete de bijuterii si animalute de plus pentru EA pana la suporturi de sticle de vin, ceasuri si gadget-uri USB pentru EL, e mai ceva ca la raionul de jucarii din supermarket, unde jucariile sunt impartite in 'masinute si Lego' pentru baietei si 'papusele si Prima Mea Masina de Spalat' pentru fetite. 

Sa incerce careva (de preferat cineva care chiar a cumparat de pe astfel de site-uri) sa ma convinga ca nu e deloc o perspectiva sexista si absolut plictisitoare asupra societatii in care traim. Cand ai putea sa gasesti zeci de alte feluri mai interesante in care iti poti prezenta produsele : dupa interese si hobby-uri, dupa intrebuintare, pana si dupa culoare (cum cauti imagini pe Google Images) etc. Orice e mai interesant decat asta.  

Si apoi ma intreb de ce sa faci un magazin online in care sa vinzi produse pe care in mod normal le gasesti pe toate drumurile. Chiar si in Piata Obor! In mintea mea, un magazin de cadouri ar trebui sa vanda in primul rand idei de cadouri si apoi produsele in sine. Si ideile vin prin asocierea produselor cu personalitatea si povestea celor care primesc cadourile. But that's just me. In lipsa de altceva mai atragator pe piata, poate chiar pun in practica acest concept. Ce parere aveti? :)   

Pana atunci, La Multi Ani pentru Ziua Femeii si pentru Ziua Barbatului care tocmai s-au sarbatorit si sper ca nu ati primit cadouri prea sexiste de zilele voastre!