18 septembrie 2012

Un mic experiment social

Eu cred ca problema asta cu 'civilizarea' Romaniei este pusa gresit. Solutia nu se gaseste in campanii sociale finantate de Uniunea Europeana sau in povesti spuse in jurnalele de la ora 5 (din care tragem invariabil concluzia ca ne este rusine ca suntem Romani). Ci cred ca solutia se gaseste mai degraba in aplicarea unei metode inverse. Un mic exercitiu de sugestie sau "self-fulfilling prophecy".

Principiul este simplu : daca un om este facut 'prost' in fiecare zi, timp de cateva luni in continuu, ajunge cel mai probabil sa creada singur despre el ca este prost. Un copil care este catalogat drept mediocru in anii de scoala va porni in viata cu aceasta impresie despre propriile capacitati, ceea ce ii va diminua increderea in sine si ii va limita perspectivele asupra a ceea ce ar putea face. 

La fel se intampla - la scara mai mare - in societatea romaneasca. Ni se spune constant ca Romanii sunt asa si pe dincolo, ne place sa aratam cu degetul si sa gasim vinovati, e oarecum in ADN-ul nostru cultural sa ne plangem de mila si sa criticam fara sa gasim solutii.

In schimb, daca ar exista un program destul de amplu de comunicare publica care sa spuna romanilor in fiecare zi ca sunt 'civilizati' si 'bine educati' (cu exemple concrete) e posibil ca la un moment dat comportamentul asociat acestor atribute sa devina o obisnuinta, o normalitate. S-ar inversa incet obiectul 'presiunii sociale' care sta la baza celor mai multe fenomene de masa: de la smecherul caruia i se permite orice la omul civilizat pe care toata lumea il respecta. Cu totii ar trebui sa laudam exemplele pozitive din jurul nostru si sa rasplatim (social) comportamentul civilizat.

Americanii aplica aceasta filozofie de multa vreme, si lor le iese foarte bine treaba asta cu mentalitatea de invingator. Noi de ce nu am putea-o aplica pentru a elimina acest complex de "coada Europei" pe care il avem de foarte multa vreme ?