Cum anul asta nu cred ca voi iesi din granitele tarisoarei noastre dragi (sau aproape), ma consolez cu ideea ca si Romania ofera cateva destinatii turistice interesante, pe care chiar merita sa le vizitezi cel putin o data in viata.
Zilele trecute am ajuns sa vad Dunarea la Cazane, sau acea portiune din Dunare care tine de la intrarea ei in Romania si pana la Portile de Fier, parte a granitei cu Serbia. Este un loc linistit, numai bun de o mica vacanta de relaxare, si care surprinde placut in mai multe feluri:
- in special pentru iubitorii de apa si de Dunare, plimbarile cu barca pe Dunare la Cazane ofera niste senzatii unice, mai ales daca reusiti sa intrati in cele cateva pesteri aflate la nivelul apei. Puteti beneficia de astfel de plimbari cu barca la mai toate pensiunile si vilele construite pe malul Dunarii, in Cazanele mici (satele Eselnita si Dubova).
- mai mult decat apa, Cazanele inseamna drumetii pe munte, escaladat de pereti de stanca si paduri linistite in care veti intalni o fauna extraordinara: o sumedenie de specii de pasari (cel mai frumos sunet in linistea diminetii) reptile si insecte, dar si specii ocrotite cum ar fi vipera cu corn, broasca testoasa si scorpionul.
- Cazanele reprezinta cel mai apropiat loc de granita cu Serbia : de la Portile de Fier nu mai sunt decat 290 de km pana la Belgrad iar de pe malul Dunarii se pot vedea dealurile sarbesti in toata splendoarea lor (pana si telefonul meu mobil m-a avertizat la un moment dat ca am ajuns in Serbia si ca folosesc roaming-ul!).
- Daca va intereseaza experientele turistice culturale, puteti cu usurinta vizita cel mai apropiat oras sarbesc de vama Portile de Fier: Kladovo. (Din cate stiu, nu trebuie decat pasaport). Daca nu aveti pasaportul la voi (asa cum ni s-a intamplat si noua), puteti avea parte de cea mai gustoasa mancare sarbeasca la Taverna Sarbului, situat langa Drobeta Turnu-Severin (stiu ca restaurantul exista si in Bucuresti, dar va asigur ca are alta savoare la o terasa pe malul Dunarii!). Eu am incercat pljeskavica (pleşcaviţa) sarbeasca (o specialitate sarbeasca din carne tocata cu muuulta ceapa) si ca desert mere coapte cu migdale (Tufajihe). Delicios!
- Pentru cei interesati de istorie, Cazanele si toata reginea Mehedintilor ofera din plin vestigii de pe vremea romanilor (de la Cetatea lui Sever, aflat pe faleza din Drobeta, podul lui Traian peste Dunare - din care nu au mai ramas decat picioarele - si pana la Tabula Traiana aflata pe malul sarbesc) si nu numai. In imaginea de mai jos, mult mai recenta statuie a lui Decebal sculptata in piatra in 2001.
Dunarea la Cazane este o destinatie turistica romaneasca unica dupa parerea mea si imi va face placere sa revin acolo. Data viitoare cu tot cu pasaport!
pai da ... unii fac ITPN-uri si altii se scalda in cazane la Dunare ....
RăspundețiȘtergere:)))) desi e sadic...nu imi pare rau :)))) oricum, ne vedem luni in celula :P
RăspundețiȘtergere