20 iulie 2010

Cu taxi-ul prin Bucuresti

Nu stiu cum e prin alte orase, dar in Bucuresti taximetristul este o specie umana aparte. Dincolo de trasaturile pe care le au in comun (vorbaria, suspiciunea care li se citeste pe fata si care vine probabil din atatea zile petrecute in strada, bata de sub scaun, stilul nervos de a conduce etc.), ceea ce am observat in cele mai recente experiente de-ale mele cu taxi-ul prin Bucuresti este o anumita "personalizare" a profesiei de taximetrist.

Fiecare taximetrist incearca parca sa-si defineasca un stil, sa aduca putin din personalitatea lui la locul de munca: de la interiorul masinii (impodobit si accesorizat dupa chipul si asemanarea proprietarului) pana la muzica si povestile pe care clientii sunt nevoiti sa le asculte.

Asadar, am avut ocazia sa iau taxi-uri de tip "clubbing", in care Radio ZU sau Radio 21 bubuiau la volum maxim in linistea noptii, taxi-uri "traditionaliste" in care se asculta Europa FM sau Radio Romania Actualitati in surdina, in timp ce taximetristul (tipul fostului muncitor la uzina care dupa '90 s-a convertit la meserii capitaliste) "face glume" prin statie cu colegii de tura sau cu fetele de la dispecerat, taxi-uri "pitzi" in care taximetristul (cu ochelarii de soare pe cap si tricou+ parfum D&G la pachet) vorbeste tot drumul la telefon, cu "prietene" sau prietenii din cartier.

Experiente cu adevarat inedite au fost: taximetristul metalist, care ne-a rugat politicos daca poate sa dea muzica mai tare si ne-a tinut pana acasa intr-un death metal de toata frumusetea si in discutii despre concertele de anul asta, si destul de recent, taximetristul religios: un om cu fata blajina (parca scos din icoanele cu Iisus) care vorbea oarecum stanjenit, asculta muzica religioasa si avea matanii prinse la orglinda si o foaie mare lipita pe bord cu un citat dintr-un Psalm.

Bine-nteles ca nu judec acesti oameni, ci doar ii observ. Ma intreb tot timpul ce viata au ei dincolo de meseria pe care o fac si cum au ajuns sa faca asta.

Voi ce experiente inedite ati avut cu taxi-ul prin Bucuresti? Poate ceva mai haios decat tepe si certuri. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasati un comentariu!