27 februarie 2011

Choices...

Exista vreun adevar absolut dupa care va ghidati viata? Vreun principiu care vi se pare esential, pe care ati vrea sa-l respectati mereu, o filozofie de viata pe care sa o urmati?

Daca ar fi sa raspund eu la aceasta intrebare, ar fi cu siguranta mai multe lucruri pe care le-as putea spune. Cu toate acestea, exista o filozofie in care cred cu tarie, si anume faptul ca avem intotdeauna de ales! Chiar si atunci cand suntem in situatii aparent fara scapare, avem alternative. Chiar si cand nu facem o alegere, inseamna de fapt ca am ales sa nu facem o alegere, ci sa ne lasam purtati de val. (Puternic existentialista ideea, dar cred cu adevarat in ea)

Facem alegeri in fiecare zi, chiar fara sa ne dam seama. Prin ceea ce facem (sau nu facem), prin ceea ce spunem, prin ceea ce credem si gandim, prin perspectiva pe care o avem asupra lucrurilor, prin persoanele cu care ne inconjuram, situatiile in care ne bagam si contextele in care ne desfasuram existenta, facem la fiecare pas alegeri. Aceste alegeri ne definesc si ne construiesc in mod constant identitatea. Fiecare om este suma alegerilor pe care le-a facut de-a lungul timpului.

Acest lucru inseamna ca avem in fiecare minut al existentei noastre libertatea sa facem "orice". Dar si ca odata cu acesta libertate, suntem responsabili de alegerile noastre si de consecintele lor. Nu cred ca exista o determinare exterioara (sociala, psihologica, economica etc.) care sa fie esentiala in felul in care ne construim viata - fiecare in parte si fiecare in relatiile cu ceilalti. Doar propriile noastre decizii.

Stiu ca este greu sa-ti dai seama intotdeauna de alegerile pe care le ai de facut. Si eu ma las de multe ori purtata de val, indiferenta la ceea ce se schimba in jurul meu, incercand sa ma pierd de mine insami. Dar cred in continuare ca aceasta constientizare a alegerilor proprii ne face sa ne simtim mai bine. Ne face sa fim stapani pe propria viata, in fiecare moment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasati un comentariu!