22 ianuarie 2012

Ce sa faci cand te plictisesti in 2012

Din 2010 cand scriam despre ce sa faci cand te plictisesti acest subiect a continuat sa aduca cei mai multi cititori catre acest blog. De atunci destul de multe lucruri s-au schimbat, si mai multe au aparut. Cel mai semnificativ lucru mi se pare - si poate ma insel - faptul ca Facebook de exemplu a devenit un mediu de comunicare in masa si metoda preferata de petrecere a timpului, depasind mediile traditionale precum televizorul sau presa scrisa.  Asadar, ma gandeam cam cum arata lista lucrurilor pe care sa le faci cand te plictisesti in 2012?

1. Descopera lumea intreaga - Retelele de socializare, mai mici sau mai mari, sunt in 2012 cea mai buna metoda de a merge dincolo de limita orasului/tarii in care traiesti. Prin ele te poti conecta cu oameni din lumea intreaga, de la care ai ceva de invatat, poti citi despre lucruri noi, care sa-ti largeasca orizontul de cunoastere. A imparti informatii si idei cu ceilalti nu a fost niciodata mai simplu. De ce sa nu intri si tu in joc, daca ai ceva de spus?

2. Incearca tehnologii noi - Traim intr-un prezent care se construieste in jurul tehnologiei. Tabletele si smartphone-urile, aplicatiile online tind sa nu mai fie simple obiecte ci devin o extensie a existentei noastre. Ele sunt conexiunea noastra cu lumea exterioara oriunde ne-am afla, ne ajuta sa avem acces la informatii in timp real, ne ajuta sa ne dezvoltam abilitati si skill-uri noi si fac posibile experiente pe care inainte nu le puteam avea decat cu un consum serios de timp. De la munca la distanta, conferinte si cursuri online, aplicatii care te ajuta sa creezi (sub orice forma) pana la e-readere prin care poti citi cartile preferate oriunde te-ai afla, aplicatii care te invata noi limbi straine, iti calculeaza caloriile zilnice sau te ajuta sa faci cumparaturi fara a te mai imbulzi in magazine, posibilitatile sunt limitate doar de curiozitatea proprie. Acum este la indemana oricui sa descopere in fiecare zi ceva nou si sa se dezvolte in permanenta.

3. Home Entertainment - Pentru momentele in care nu poti sau nu vrei sa iesi undeva cu prietenii, sa pleci in concediu sau sa faci putina miscare, online-ul ofera mai multe posibilitati de distractie (si mai inteligente) ca simplul privit la televizor: Jocuri, Vplay, 9gag, Pinterest etc. Mai greu este sa alegi decat sa te plictisesti.

Plictiseala pentru mine e o stare de spirit care apare atunci cand pierd prea mult legatura cu mine insami. Poate si de aceea, a te pune in oglinda cu alti oameni si alte culturi, a trece dincolo de limitele proprii, a inainta in necunoscut, a face acel click care deschide lumea - inseamna pentru mine a te cunoaste mai bine (a omori plictiseala).